Foto: Pixabay/fancycrave1

Nå slukkes FM-nettet

I dag ble de første FM-senderne skrudd av for godt.

Kl 11:11 i dag markerte starten på slukkingen av FM-nettet. Først ute var Nordland som etterfølges av Trøndelag og Møre og Romsdal i begynnelsen av februar. I løpet av året skal samtlige FM-sendere i hele landet bli skrudd av.

Samtidig med slukkingen av FM-nettet sluttet NRK å sende på DAB, og sender heretter kun i DAB+. P4 og Radio Norge sender fortsatt på DAB.

For å kunne motta et fullverdig riksdekkende radiotilbud må man fra i dag enten ha DAB+-radio eller benytte seg av andre digitale plattformer som internettradio, mobil, nettbrett eller TV.

-Vi klarte den samme overgangen til TV for 5-6 år siden. Det var ikke noe enklere da alle TV-seere måtte ha dekodere. Da hadde vi samme diskusjon og uro på forhånd som vi nå har sett rundt overgangen til DAB, har kringkastingssjef Thor Gjermund Karlsen uttalt til NTB.

DAB er en forkortelse for Digital Audio Broadcasting, eller digital lydkringkasting på norsk. I motsetning til FM så er DAB fri for støy og sus.

Den tidligste forskningen for å komme fram til et robust og effektivt system for digital  radiokringasting ble påbegynt på 1980-tallet, formalisert  det europeiske prosjektet Eureka 147 i 1987. Dette ledet frem til DAB-standarden slik vi kjenner den og som ble en ETSI-standard i 1997.

Det var spesielt robust mobilt mottak, frekvenseffektivitet og lydkvalitet som ble vektlagt og skulle forbedres med et nytt, digitalt radiosystem som erstatning for AM- og FM-radio. Senere er standarden blitt ledsaget av en rekke tilleggsstandarder som muliggjør både forbedringer og nye funksjoner. Dette har gjort det mulig å utvikle enkle mottakere med basisfunksjonalitet eller mer avanserte modeller med flere funksjoner.

I 2007 ble en ny lydkoding introdusert basert på AAC som et tillegg, kjent under navnet DAB+.  Den medførte ingen endringer i sendernettene, men krever støtte for DAB+ i mottakerne. Eldre mottakere uten DAB+ kan dermed ikke gjengi kanaler med DAB+.

I Norge har vi en riksdekkende programblokk, og seks regionale programblokker. Programmene som sendes ut i regionblokkene skal i vesentlig grad ha særlig geografisk tilhørighet til regionen. Som et eksempel ligger NRK Østlandssendingen i region-DAB Østlandet, mens NRK P1 ligger i den riksdekkende programblokken.

DAB-adapter til bruk i bil. Foto: Håvard Wien, CC-lisens.

Mange eldre biler har ikke installert DAB-radio. Nye biler som er solgt de seneste årene har vært levert med DAB-radio. Eldre biler kan få etterinstallert DAB-radio enten ved å bytte ut bilradioen eller ved å kjøpe et adapter.

I følge OFVs beregninger mangler mellom 2,2 og 2,3 millioner norske personbiler DAB. I tillegg til dette kommer ca 400.000 varebiler, og relativt mange lastebiler og busser.

De aller fleste utenlandske biler mangler DAB, selv om det er en viss utbredelse av DAB i Tyskland, og noe i England. Ellers er det i all hovedsak FM som gjelder.

Tunneler som har hatt FM-dekning har allerede fått, eller skal få, DAB-dekning. Det er Statens veivesen som er ansvarlig for radiodekningen i tunnelene.

Det anbefales at man en gang i blant oppdaterer kanallisten for å fange opp nye kanaler og endringer i DAB-sendernettet. Radioen din kan ha en egen knapp for dette, eller det ligger i funksjonslisten. Se etter «scan», «full scan», «autotune» eller lignende.

Du finner mer informasjon om DAB, tips og råd på radio.no.