Tur til Preikestolen

På fire dager i løpet av landsleiren ble nærmere 8000 speidere sendt ut på tur til Preikestolen. Fra platået er det god utsikt over Lysefjorden og heiene rundt.

Preikestolen som er et fjellplatå på ca 25 x 25 meter på nordsiden av Lysefjorden i Rogaland, ble trolig dannet av en frostsprengning for 10 000 år siden. Kanten av isbreen lå da like over fjellet. Preikestolen har en flere meters dyp sprekk tvers over platået som trolig også er et resultat av frostsprengninger. Geologer har konkludert med at Preikestolen er trygg selv om mange ugrunnet tror at fjellplatået vil dette ned når de ser sprekken. Fra toppen av platået og ned til Lysefjorden er det 604 meter.

På den 3,8 km fra lange turen Preikestolen Fjellstue «klatrer» man 330 meter i høyden. Stien er godt tilrettelagt med både broer og steintrapper, men det anbefales å bruke godt fottøy. Høyhælte sko er ikke fjellsko!

2000 speidere skulle hver dag trygt fraktes trygt frem og tilbake fra leiren ved Madla. Med de begrensninger som ligger i både kjøre- og hviletider samt at fergen kun kunne ta med fire busser samtidig måtte det skikkelig planlegging til. Det var også lagt opp til god sikkerhet langs hele ruten og det var flere poster som var bemannet med radioamatører med direkte kontakt tilbake til HQ i leiren.

Jeg og Paul hadde dessverre ikke mulighet for å ta turen i løpet av leiruken. Vi valgte derfor å ta turen rett etter leiren. Selv med tåke og dis ble det en fin tur som jeg er glad vi ikke gikk glipp av.

 

icon-car.png
Preikestolen

henter kart - vennligst vent...

Preikestolen 58.985206, 6.184293