Frankfurt am Main: Main Tower og Frankfurt Zoo

Frankfurt am Main er den største byen i den tyske delstaten Hessen og den femte største byen i Tyskland. Byen har mye å by på. Fra toppen av Main Tower er det en fantastisk utsikt over byen og i Frankfurt Zoo kan du møte rundt 450 forskjellige arter dyr.

Frankfurt am Main. Foto: Pål Stagnes

Frankfurt am Main

Frankfurt som ligger ved elven Main, har i underkant av 670 000 innbyggere. Byen er den største finansmetropolen i kontinental-Europa og en av Europas viktigste kulturbyer. Frankfurt har vært Tysklands finanshovedstad i flere århundrer, og er Europas rikeste by etter BNP pr. innbygger. Den europeiske sentralbank, Frankfurt-børsen, en av verdens største børser, og den tyske sentralbanken Deutsche Bundesbank holder til i byen. Det samme gjør storbankene Deutsche Bank, Dresdner Bank og Commerzbank.

Byen kjennetegnes av god infrastruktur og høy levestandard. Ifølge The Economists levekårsundersøkelse har Frankfurt det høyeste kostnadsnivået i Tyskland og det 10. høyeste i verden. Byen ble rangert som nummer syv av verdens byer etter livskvalitet i Mercers rangering i 2011.

Frankfurt bruker store summer på kunst og kultur og er en av de tyske byene med flest museer. Det best kjente museet er Städelsches Kunstinstitut und Städtische Galerie, kort Städel, og Naturmuseum Senckenberg. Museum für moderne Kunst og Schirn Kunsthalle utmerker seg også. Frankfurt har dessuten en stor og berømt botanisk have, Palmengarten. Byen er også fødested for den verdensberømte forfatteren Johann Wolfgang von Goethe.

Byen er også verdens største forlagsby.

Det er den eneste europeiske byen med et stort antall skyskrapere, den blir derfor ofte kalt Mainhattan. Av og til kalles den også Bankfurt. Europas høyeste skyskraper, foruten 8 av de 10 høyeste, finnes her, ellers er bare Düsseldorf som har høye skyskrapere i Tyskland.

Main Tower. Foto: Pål Stagnes

Main Tower

I 1991 ble det holdt en internasjonal arkitektkonkurranse. Anerkjente arkitekter fra hele verden deltok. Det tyske arkitektselskapet Schweger und Partner gikk av med seieren.

Byggarbeidene startet i 1996 og opptil 1 000 arbeidere brukte 3 år på å bygge det 56 etasjer og 200 meter høye tårnet som er Frankfurt am Mains fjerde høyeste skyskraper, kun slått av Commerzbank (258 m), Messeturn (256 m) og DG Bank (208 m). Det er oppkalt etter elven Main som renner gjennom byen.

Tårnet har fem etasjer under bakkenivå og to offentlige utsiktsplatformer. For å komme til utsiktsplattformen i 56. etasje tar du en av de raskeste heisene i Tyskland. De 29 heisene går med en fart på mellom 4 og 7 meter per sekund.

Fra utsiktsplattformen kan du se hele byen fra fugleperspektiv.

Bygget er hovedkontor for Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba). Andre leietakere er Merrill Lynch og Standard & Poor’s. Flere fremtredende advokatselskaper har sine kontorer i Main Tower. Hessischer Rundfunk har et TV-studio i bygget. Værmeldingene fra stasjonen gjøres fra toppen av bygningen.

Foto: Pål Stagnes

Frankfurt Zoo

Frankfurt Zoo er en grønn oase midt i den blomstrende hovedmetropolen. Dyrehagen er hjem for mer enn 4 500 dyr av rundt 450 forskjellige arter. 150 ansatte jobber med å ta vare på dyrene. Over 800 000 besøker parken, noe som gjør den til en av Tysklands mest besøkte dyreparker.

Hvert år går det med mer enn 65 tonn epler, 36 tonn gulrøtter, 16 tonn fisk og 20 tonn kjøtt for å fôre dyrene.

Giraffen Hatari er dyreparkens største dyr med sine anslagsvis 5,5 mter. Det tyngste dyret er flodhesten Petra som veier mer enn 1,5 tonn.

Som et moderne natur- og bevaringssenter gir dyreparken mangfoldig informasjon om vårt miljø og viser oss hva vi kan gjøre for å beskytte den. I samarbeid med Frankfurt Zoological Society følger dyreparken den berømte dyrevelferdspromotoren og tidligere direktør for Frankfurt Zoo, professor Dr. Bernhard Grzimek eksempler.

Blant de mange dyrene finner du stolte afrikanske dyr som løver og giraffer ved siden av sel og majestetiske tigre. I Grzimek House blir dagen til natt mens du fordyper deg i Madagaskars hemmelighetsfulle dyreliv. I Exotarium (akvarium og reptilhus) kan du se fisker, sjøhester, pingviner, slanger og krokodiller.

I apehuset Borgori Forest kan du møte våre hominide «slektninger».